dinsdag 28 december 2010

28 december: dag van de onnozele kinderen

Vandaag viert de Kerk het martelaarschap van de onschuldige jongetjes van Bethlehem die op gezag van koning Herodes de Grote werden vermoord.
Het tweede hoofdstuk van het Evangelie van Matteüs meldt dat Herodes bang was dat de komst van een nieuwe Joodse koning het einde van zijn macht zou betekenen.
Van de Wijzen uit het Oosten hoorde hij dat die nieuwe koning in Bethlehem geboren zou worden.
Toen de Wijzen in een droom vernamen dat Herodes kwaadaardige bedoelingen had en het Kerstkind wilde doden, leidden ze hem om de tuin. Daarop ontstak Herodes in een hevige toorn. Hij zond zijn mannen uit en liet in Bethlehem en omstreken al de jongens van twee jaar en jonger vermoorden.
De katholieke traditie leert dat God de onschuldige jongetjes van Bethlehem had voorbestemd om door hun dood te getuigen van de Messias. Sinds de vijfde eeuw worden zij daarom als heiligen vereerd. In de loop van de tijd werd Onnozele Kinderen een kerkelijk kinderfeest. In die hoedanigheid werd het in Nederland uiteindelijk overschaduwd door de viering van Sint-Nicolaas.
Wreedheid was er toen al, zal het ooit stoppen?
Groetjes en tot......

3 opmerkingen:

Allerleirauh zei

Vielen Dank für deine Weihnachtskarte, ich habe mich sehr gefreut.
Liebe Grüsse, Allerleirauh

Tante Tuut zei

Nu kan ik eens een duidelijke uitleg lezen van wat de "dag van de onnoze kinderen" nu eigenlijk is. Mijn moeder heeft dit verhaal nog wel aan mij verteld, maar ik was het helemaal vergeten. Bedankt voor de uitleg!
Groetjes van Trudis

Cash en Els zei

Ik ben ook niet zo kerkelijk onderlegd, had zelfs nog nooit over de dag van de onnozele kinderen gehoord. Tja alles wat in de bijbel staat, zolang geleden maar nog steeds gaan veel dingen helaas nog op de zelfde voet door.

Groetjes, Els

Haha de tekst was niet te lezen van de uitnodingskaart, bedankt voor de tip.
Het gaat om schilderijen van mijn man