zondag 31 oktober 2010

Wie / Who?

De hele ochtend surf ik het internet af (heb toch lekker 1 uur extra) op zoek naar uitleg of een filmpje over vilten in de wasmachine: NIKS!! Dus vraag ik het maar aan mijn medevilters: Wie kan mij helpen aan informatie over vilten in de wasautomaat? Het zou echt een grote hulp voor me zijn, want grote stukken vilten is voorlopig niet mogelijk en dat zou dan in de automaat kunnen gebeuren. Ik heb 1 filmpje op youtube gevonden, maar de uitleg is niet duidelijk, er missen stukjes informatie.
Alvast bedankt, fijne zondag en tot.....

The whole morning I've been surfing the internet (during the 1 extra hour today) in search of information for washmachine felting:NOTHING! So I'll ask my fellow felters for help. Who has information about washmachine felting for me? I found on youtube a short film, but it misses crusial information.
At this time I'm nort able to felt big pieces of material, so machinefelting would be an option.
Thanks for now, have a nice sunday and.....

13 opmerkingen:

Marianne & Marie-José zei

Je vraagt naar informatie over vilten in de wasmachine,maar ik durf niet te zeggen of het voor alles geldt. Ik had de wol van de Aldi gekocht en de sloffen en de muts ervan gebreid zoals in het patroon. Dan gaat het,( het is dan ongelooflijk groot nog ), op het bontwasprogramma op 40 graden met drie tennisballen erbij. Geen wasverzachter en geen andere was erbij. Een echte surprice wat daar uit tevoorschijn komt. Een echte hoed en sloffen. Geen breiwerk meer te zien, een verbluffend resultaat. Leek wel tovenarij haha. Weet natuurlijk niet wat er gebeurd met losse lappen die niet niet stevig gebreid zijn.
Groetjes van Marianne

Marion zei

Hoi Riet,
Over het vilten kan ik je niet helpen. Wel op je vraag wat een one block wonder is. Klik dit maar eens in bij google afbeeldingen. Dan zie je heel veel one block wonder quilts. Deze quilts zijn gemaakt uit 1 stof. Dat zou je niet zeggen als je ze ziet. De stof wordt in 6 lagen versneden in repen en daarna in driehoekjes. Die driehoekjes naaien we weer aan elkaar als een hexagon (zie de foto op mijn blog linksboven). Als je deze hexagons weer aan elkaar naait, krijg je een heel verrassend effect. Snap je 'm???
groetjes en fijne zondag!
Marion

Corina zei

Vilten in de wasmachine heb ik nog niet veel gedaan, alleen gebreide dingen met speciale wol. Mijn tas had ik de eerste keer op 40 graden gewassen, toen was ie niet genoeg gekrompen naar m'n zin en heb ik 'm met de handdoeken mee op 60 graden gewassen (tas was crème, kleurtjes kunnen afgeven!).

Wat ik vaker doe is het vilten wel met de hand, maar het vollen in de droger. Eerst even het zeep eruit spoelen en dan gewoon de droger aanzetten op de gewone katoen stand. Dat scheelt ook, en de droger kun je makkelijker tussendoor stoppen om het effect te controleren.

Hopelijk heb je hier wat aan?

~~Seraka Photography~~ zei

Haha! Ik weet alleen dat je wanneer je een èchte wollen trui in de wasmachine stopt met een overdosis aan zeep (hoofdwasmiddel), een te hoge temperatuur (60gr) hoofdwasprogramma en lekker lang centrifugeren op 1400 toeren je gegarandeerd een vervilte trui hebt :) uit ervaring ;)

Anoniem zei

Wil je iets in de wasmachine vervilten dat gebreid is of dat je hebt voorgevilt? Voorvilten van losse plukken is nodig om geen gaten te krijgen.
Je hebt helaas geen controle over de krimpfactor. Ik bedoel, het krimpt misschien niet helemaal in de richting die jij wilt. Verder moet je rekening houden met een krimpfactor van 50%. Probeer eerst een proeflapje op 60 graden, kort was programma... Dan weet je een beetje wat er gebeurd... ;)
Zelf gebruik ik de wasmachine niet voor mijn viltwerk. Het is allemaal puur met de hand, ook het vollen. Ik heb zo meer controle over de krimprichting.
Voor grote stukken hoef je geen kracht te gebruiken, het zit hem in de techniek ;)

Ruth zei

Nice to see your blog. I used to do machine felting but it was only on knitted wool. I've never tried it otherwise. Hope you find a way. With the knitted felting in the machine, I used as hot a wash as could, the lowest amount of water and added a pair of heavy denim trouser to the load. It always worked well. Good luck!

Vilt à la Kim zei

Oh Riet,
Ik heb een paar keer gevilt met de wasmachine, maar als het even kan doe ik het niet. Ik vind zelf dat mijn vilt er dan al zo"verwassen"of versleten uitziet en ik ben bang voor mijn wasmachine:( Ik deed er pas in als de wol aan elkaar bleef hangen.
Heb je er als eens aan gedacht om je grote stukken vilt op te rollen en dan onder je tafel te leggen, zodat je met je voeten kunt rollen? Succes!!

merel zei

wou dat ik je daarin kon helpen, maar wat vilten betreft ben ik maar een kleintjes ...

Nienke zei

Ik sluit me bij de vorige reacties aan. In de wasmachine is echt een beetje eng. Heb ooit een deken vol kinderwerkjes gemaakt met een groep, was geen doen om die handmatig te vilten, toen toch maar in de wasmachine (na het nodige voorwerk dat het in elk geval vast zat), ben echt voor het raampje blijven zitten tot ik het vilt zag bobbelen door de krimp en toen snel de wasmachine uitgezet, net op tijd. Want de krimp kan enorm zijn onder invloed van de beweging. Strak oprollen en met de voeten heen en weer bewegen zolang je kunt, zou ook mijn advies zijn.

Franka zei

Schade, dass ich kein Holländisch kann- diese Antworten würden mich sehr interessieren! Danke für deinen Kommentar bei mir--das macht Mut! Sonnige Grüße, Anu Franka

marion zei

Je kan eens navragen bij Sandra ( madebysandra.blogspot.com ). Ik weet dat zij er al zeer aktief mee bezig is en heeft er ook een leuk boek over, waar ik nu niet meer op de naam kan komen.

Trudis and Carmy zei

Ik heb het ook een paar keer geprobeerd en het ziet er inderdaad zoals Kim zegt, verwassen of versleten uit en je hebt helemaal geen controle over de krimpfactor. Eén enkele keer heb ik zelfs gehad dat er een deel helemaal aan flarden was, ik kon wel huilen dan! Dus ik doe het liever niet meer en wissel liever af voor het vollen met armen en voeten.
Groetjes van Trudis

yvette zei

ooit..vergissing gemaakt. in plaats van uitspoelen gewassen..resultaat.....10 meter werd 2 meter.errug
liefs