vrijdag 15 oktober 2010

Vanaf 7 jaar!!!!

Dat was wat op de verpakking van dit schattige borduurwerkje stond!
Nu heb ik er een halve eeuw méér opzitten dan die 7 jaar en tóch: weer en knoddeltje!
Het laat me denken aan de lagere school en handwerklessen. Breien en haken en met de hand een zoompje in een schort naaien: prima, geen problemen.
Maar oweh als de borduurnaald uit de kast kwam!!! Knoddelen op school en mee naar huis nemen, zodat mama de schade kon herstellen. Het probleem is, dat ik de kruisjes niet in de zelfde richting krijg, raar maar waar. Toch vind ik borduren leuk! Elke keer opnieuw laat ik me door leuke plaatjes verleiden: koop me! Elke keer loopt het op hetzelfde uit: DRAMA! alleen is mama er al jaren niet meer om het voor me op te lossen. Heel dapper heb ik het weer uitgehaald vanmorgen en het zál en móet afkomen, want het nageslacht zal toch een borduurwerkje in de collectie moeten hebben.
Iemand een idee om nog makkelijker werkje op te snorren ergens?

Zo'n lief hondje wil je toch borduren, niet toch???
Groetjes en tot......

12 opmerkingen:

Corina zei

Mijn moeder leerde me om met halve kruisjes naar boven te gaan (dan loopt dat draadje van linksonder naar rechtsboven) en steek je steeds op dezelfde manier horizontaal door de stof en als je bovenaan bent, dan weer naar beneden met de andere helft van de kruisjes. Dat maakt het gelijkmatiger.

Corina zei

Vergeet ik nog te zeggen dat ik het zo'n schattig hondje vind!

Janny zei

Riet begin jij wel aan de rechterkant te borduren...? Anders krijg je het nooit voor elkaar..! Maar een goede tip van Corina, halve kruisjes. Eigenlijk is het niet moeilijk.Heb je dit wel al eens bekeken op You Tube. Als je het ziet wil het nog wel eens verhelderend werken:http://www.youtube.com/watch?v=OLYdbatulwM.
Succes, Janny

vilterietje zei

@janny en Corina:
Op het blaadje stond aangegeven waar het midden was en daar ben ik begonnen met borduren. Gewoon op en neer, maar als ik het werkje omdraai, weet ik niet meer waar ik in moet steken. Ik denk dat ik de kruisjes ga tekenen op het werkje? HIHI!

Aart zei

Riet, ik heb uit mijn herinnering het volgende voor je. Teken eerst met een enkel draadje, mag naaigaren zijn, liefst geen zwart of rood die kunnen afgeven op je ondergrond, hokjes af van 10 x 10 steken. Borduur je over 2 draden dan tel je 20 draden af, ik ga altijd onder 2 draden door en over 2 draden heen. Zo heb je gelijk een reverentie waar je zit, teken die lijnen ook af op je steken patroontje. Volgens mij heb je wollendraadjes, ik borduurde altijd met borduurzijde, 1 streng is 6 meter lang en die knip ik in 4 gelijke delen van 1,5 meter, je pakt er 1 draadje uit en die doe je dubbel. De uiteinde van je draad steek je door het oog, het midden is nu een soort lus. De ruimte waar je het kruisje gaat borduren kun je onderverdelen in linksonder, linksboven, rechtsonder en rechtsboven. Je begint je naald door het linkergat onder te steken, van boven af, en je komt weer boven in het linkerboven gat, nu steek je de naald door de lus van de achterkant van je draad en laat dit op zijn plaats glijden, niet trekken, je hebt nu aangehecht zonder een knoopje aan de achterkant. Vervolgens steek je de naald door het rechteronder gat en komt in het rechterbovengat weer boven, om de kruissteek af te maken steek je weer in het linkerondergat en kom boven in het rechterboven gat van de ruimte voor de steek ernaast. Zo kun je van links naar rechts werken. Ik ben rechtshandig, misschien werken linkshandigen wel precies de andere kant op. Het wordt dus eerst tellen en de ruimte voor het figuur uitzetten met draadjes en daarna beginnen met borduren. Voor het afhechten van draden steek je ze door de steekjes die aan de achterkant zitten, dan mag je pas aan de achterkant kijken! Steek ze door een steek of 10 en knip daarna de draad af, weer zonder knoopje te maken. Veel succes ermee. Ik hoop dat je mijn lap tekst begrijpt, ik heb mijn best gedaan om het zo goed mogelijk uit te leggen.
http:quiltaart.blogspot.com

patriciajetten zei

Hoi Riet,

Je kunt niet alles direct onder de "knie" krijgen!!
De uitleg van Aart zul je moeten uitprinten, veel succes!
gr. Patricia

Hannie zei

Ik denk ik ook,dat je eerst halve kruisjes moet maken, zo doe ik het altijd! Het is niet zo moeilijk als je even op een proeflapje oefent!En met alle uitleg gaat het zeker lukken!

Anoniem zei

Om het visueel te maken heb ik even voor je gezocht op Youtube. Kopieër de link maar even in je adresbalk:
http://youtu.be/OLYdbatulwM
Je kunt google-en op cross-stitch tutorial en wellicht kom je dan veel afbeeldingen tegen online.
Succes!

Anoniem zei

Hahaha, ik zie dat Janny dit linkje ook al gepost had...
;)

Marianne & Marie-José zei

Geweldig hoe ze je allemaal helpen met suggesties en tips, nu zou het toch moeten lukken en anders zijn er nog je nichten, die zo`n prachtig borduurwerk maken, die willen vast een beetje helpen. Veel succes ermee en laat je het aan ons zien als het klaar is? Ben heel benieuwd.
Groetjes van Marianne

Anoniem zei

Sjonge,
ik ben geen handige Harry ...

succes!

Uvi

Aart zei

Riet, morgen heb ik een tutorial geplaatst op mijn blog, met foto's ter verduidelijking! Veel succes ermee!
http://quiltaart.blogspot.com